Polyoximetylen (POM) är den perfekta termoplasten för högpresterande detaljer

Polyoximetylen (POM), även känt under andra namn som acetal, polyacetal och polyformaldehyd, är en mångsidig termoplast med en imponerande uppsättning egenskaper. Detta material används i tillverkningen av detaljer som kräver en kombination av styvhet, låg friktion och snäva dimensionstoleranser. Med sina exceptionella mekaniska egenskaper och höga värmetålighet har POM blivit ett populärt val inom en rad olika industrier.

Styrka och hållfasthet

En av de främsta fördelarna med polyoximetylen är dess imponerande hållfasthet. Detta material har en hög styrka, vilket gör det lämpligt för applikationer där det finns krav på att klara av höga belastningar och mekanisk påfrestning. Detta gör att POM är en utmärkt kandidat för tillverkning av detaljer som ska vara robusta och tåla intensiv användning över lång tid.

Minskar friktion och slitage

Polyoximetylene är också känt för sin låga friktion, vilket gör det idealiskt för applikationer där rörliga delar möts. Detta bidrar till att minska slitage och förlänga komponenternas livslängd. Som ett resultat har POM blivit ett populärt val för tillverkning av kugghjul, lager och rullar där smidig rörelse och minimal friktion är av yttersta vikt.

Exakta dimensioner och bearbetning

En annan fördel med POM är dess förmåga att hålla snäva dimensionstoleranser. Detta gör materialet särskilt användbart för tillverkning av detaljer där exakt passform och precision är avgörande. Polyoximetylen kan bearbetas på olika sätt, inklusive svarvning, fräsning och slipning, vilket ger tillverkarna flexibilitet och möjlighet att skapa komponenter med hög precision och önskade egenskaper.

Användningsområden

Polyoximetylen används inom en mängd olika industrier och applikationer på grund av sina enastående egenskaper. Detta material är speciellt lämpligt för tillverkning av kugghjul, där dess låga friktion och höga styrka möjliggör smidig och effektiv överföring av kraft. Det används också i lager där minimal friktion är avgörande för att upprätthålla optimal prestanda och lång livslängd.

Snäpplås är en annan applikation där POM är särskilt fördelaktigt på grund av dess utmärkta fjädringsegenskaper. Materialet ger tillförlitlig och hållbar fjädring, vilket är avgörande för att säkerställa en säker och effektiv funktion av snäpplås i olika sammanhang.

Utöver detta används polyoximetylen även i tillverkningen av gångjärn, där dess hållfasthet och dimensionstoleranser är avgörande för att säkerställa smidig rörelse och långvarig funktionalitet.

Godkänd för livsmedelshantering

En ytterligare fördel med polyoximetylen är att det är godkänt för livsmedelshantering. Detta gör det möjligt att använda materialet i applikationer där kontakt med livsmedel är nödvändig, exempelvis i livsmedelsförpackningar och köksredskap. POM:s egenskaper, såsom låg friktion och god mekanisk hållfasthet, gör det till ett lämpligt val för dessa krävande applikationer.

I sammanhanget är polyoximetylen verkligen ett mångsidigt material med en imponerande kombination av egenskaper. Dess styrka, låga friktion, precision och värmetålighet gör det till en idealisk termoplast för tillverkning av högpresterande detaljer. Med användningsområden inom olika branscher och dess godkännande för livsmedelshantering, fortsätter POM att vara ett populärt val för tillverkare som strävar efter att skapa komponenter av hög kvalitet och långvarig funktionalitet.

Kontakta Jimmy Hofacker

Jimmy Hofacker

Jimmy Hofacker
Platschef UW-ELAST AB Traryd
Tel: 0433-627 28
jimmy.hofacker@uw-elast.se