Polyuretan PUR

Bearbetning polyuretan

"Allt inom Polyuretan!"

Polyuretan (PUR) är vår specialitet. UW-ELAST designar, utvecklar och tillverkar produkter i polyuretan. Vi hjälper dig från idé till leverans och användning, utmana oss för  Solid Polyuretan elastomer är idealt konstruktionsmaterial.

Polyuretan PUR

 

Varför använda polyuretan?

 • Motståndskraftigt mot mekanisk nötning
   
 • God lastupptagningsförmåga och låg sättning.
   
 • Polyuretan klarar kontinuerlig arbetstemperatur mellan cirka -40 grader C till ca +80 grader C.
   
 • God beständighet mot vatten och resistens mot olja, bensin etc.
   
 • Mycket stark vidhäftning mot andra material som metall, plast etc.
   
 • Har en ljuddämpande effekt och bekläder ofta skrottransporter etc.
   
   

Exempel på produkter i Polyuretan som vi tillverkar idag

Slitdelar: Cyklonfoder, membran, avskrapare, tätningar, pumpinfodringar, bussningar, fjädrar, plogblad, dynor etc.
Beläggningar: Valsar, hjul, plåtar, transportrullar, rännor, trumlingskar, vibrationsmatare etc.

Polyuretan kan ha många namn

De polyuretankvalitéer vi tillhandahåller är: Vulkollan® ,Slitan® och Trekollan®.
Namnen på polyuretan varierar dock stort på marknaden och varje tillverkare använder sitt eget varumärke på sin producerade polyuretankvalité ex: Adiprene®, Vibrathane®, Royalcast®, Hyperlast®, Eladip®, Baytec®, Desmodur®, Elasturan®, Elastocoat®, Ureflex®, Imuthane®, Versathane®, Monothane®, Rotakote®, Castomer®, Elastollan® etc.

Baserat på dina behov tillhandahåller och formulerar vi den materialkvalité som är lämpligast.
Kontakta oss gärna med din förfrågan angående polyuretan.

Här nedan hittar du en fördjupad beskrivning av vad polyuretan är för något. 

Vad är Polyuretan?

Polyuretan är ett samlingsnamn för ett stort antal material med varierande egenskaper. Det gemensamma är att de innehåller uretangrupper (-NH COO-). Ett stort antal andra kemiska grupper, exempelvis ester-, eter-, karbamid-, biuret-, allofanatgrupper och dubbelbindningar kan ingå i polyuretanmolekylerna. Genom inblandning av pigment, fyllmedel, fibrer, olika tillsatsmedel samt andra polymerer kan egenskaperna varieras praktiskt taget obegränsat. Det finns ingen annan materialgrupp som ger konstruktören så stora möjligheter som polyuretan (PUR).

Polyuretaner kan vara mjuka eller hårda, solida eller cellulära, högdämpande eller lågdämpande, spröda eller slagsega, ha hög vattenabsorption eller låg vattenabsorption.

Polyuretaner finns i olika former

Polyuretaner finns som gummi, termoplaster, termoelaster, härdplaster, cellplaster, fibrer, folier, raketbränslen samt som bindemedel för färger, lack och lim. Beroende på uppbyggnaden kan polyuretaner bearbetas på olika sätt. De kan reaktionsgjutas med högtrycks- eller lågtrycksmaskiner, formsprutas, strängsprutas, pressas och skummas av e.t.c.

Videinformation om UW-ELAST och Polyuretan från Underhåll 2012

UW-Elast designar, utvecklar och tillverkar produkter i Polyuretan, ett fantastiskt konstruktionsmaterial med massor med goda egenskaper.

Vad är det som är så bra med Polyuretan?

Det är motståndskraftigt mot mekanisk nötning och det har god lastupptagningsförmåga. Polyuretan tål stor deformation och har samtidigt låg sättning, det vill säga att materialet återgår till ursprungsform efter avlastning.

Det klarar arbetstemperatur från -40 upp till +80 grader C och har god beständighet mot vatten, olja, bensin och andra lösningsmedel.

Det häftar väldigt bra mot andra material, framförallt metall. Man kan gjuta direkt mot metall och få det att sätta bra, även givetvis mot andra plaster. 

Eftersom det inte finns någon standard för polymera material på samma sätt för exempelvis stål så har vi egna varumärken som vi jobbar med. Det är exempelvis Slitan, Trekollan och Vulkollan samt i viss mån TPU som är ett termoplastiskt polyuretan. Slitan lämpar sig särskilt bra för industriapplikationer som tung industri och verkstadsindustri. Man kan tillverka konstruktionsdetaljer och man kan belägga valsar och hjul och får väldigt hög slitstyrka. Trekollan lämpar sig väldigt bra när man har nötning, exempelvis när man har plogskär och betongblandarinfordringar. Sedan har vi det som kallas för "King of Urethanes", Vulkollan. Det lämpar sig för beläggning av hjul och i viss mån valsar där man har extremt höga dynamiska belastningar. Ett bra exempel på det är Liserbergsbanan. Vi har belagt hjulen till Lisebergsbanan med Vulkollan. 

Solid polyuretan är ett superbt konstruktionsmaterial och det man kan variera egenskaperna näst intill i oändlighet.  Det är det som är utmaningen och det är där vi kommer in i bilden.  UW-ELAST har väldigt lång erfarenhet av detta, sedan 1975. Vi har kunskaper om materialet och kan göra anpassningar till varje applikation så när det dyker upp ett problem eller fråga så kontakta oss för en diskussion för att hitta den optimala tekniska lösningen.

Ladda ner vår broschyr "Vi löser dina behov inom Polyuretan"

Behov inom PolyuretanHär kan du ladda ner vår broschyr
"Vi löser dina behov inom Polyuretan

Vill du ha hjälp med en lösning, eller har du en fråga om våra produkter, så tveka inte att ta kontakt med oss!

Ring 0501-27 94 50 eller använd formuläret "Snabbkontakt" uppe i högerfältet. 

 

 

 

 

 

 

Bilder på produkter av Polyuretan

Här nedan visas några bilder på produkter i polyuretan för olika ändamål.

 

Polyuretan
Massiv polyuretan. 

Polyuretan metall
Polyuretan metall. Polyuretan häftar bra mot andra material som metall.