Största polyuretangjutningen i vår historia

Spänningen i UW-ELASTs produktionsanläggning i Mariestad var stor under förmiddagen tisdagen 24 november. Den hittills största polyuretangjutningen i UW-ELASTs historia skulle genomföras.

Det var stor uppståndelse och mycket personal var inblandad för att snabbt finnas till hands om något, mot förmodan, skulle avvika från planen. Materialtankarna på den största blandningsmaskinen var fyllda och den varma formen var utflyttad från ugnen och väntade på att bli fylld. Luften vibrerade.

Klockan 11:00 stod det klart att gjutningen hade gått över förväntan. Spänningen släppte och gick över till glädje. På drygt 4 minuter hade formen fyllts och sedan ställts åter i ugnen för härdning.

Högprestandafender  med  1027 kg polyuretan

Totalt hade 1027 kg polyuretan pumpats ut och formats till en högprestandafender till ett av Northern Offshore Services större fartyg. Där kommer fendern vara en viktig komponent vid bordning av vindkraftsparker till havs. Utvecklingen av det patenterade fendersystemet har skett tillsammans med Northern Offshore Services.

Gjutningen öppnar upp för ny marknad

Gjutningen som är den största i sitt slag öppnar upp för en ny marknad av riktigt stora helgjutna polyuretanprodukter för UW-ELAST. Visst har vi gedigen erfarenhet av stora gjut sedan många år, men gränsen om 1000 kg är ändå en viktig milstolpe i vår historia.

Sist men inte minst vill vi önska vår fender stor lycka med sitt kommande, extremt tuffa, arbete i fören ombord på ett offshorefartyg i världsklass.