Historik

Historik 2017-12-06T12:46:59+00:00

UW-ELAST AB grundades 1975 av Uno Widström (Uno Widström – Elastomera Material) efter att ha varit en avdelning inom Perfoverken i Mariestad sedan 1968. Materialet som var så unikt att det blev en egen verksamhet kallades polyuretan och kom från början från DU PONT.
Till en början dominerades produktionen helt av membran till ASEA:s Quintus Press för plåtformning. Under åren ökade antalet produkter och applikationer med beläggning av valsar, cykloner, hjul och klubbor.
Ett stort arbete började ta sin form i mitten av 90-talet och det resulterade 1996 i en certifiering av Kvalitetssystemet enligt ISO 9001. Senare samma år förvärvades UW-ELAST AB av Garpco AB.

År 1996 genomfördes certifiering av Kvalitetssystemet enligt ISO 9001.

År 1999 genomfördes certifiering av Miljösystemet enligt ISO 14001.

År 2000 förvärvades Industripolyuretan AB i Mariestad med en omsättning på drygt 14M med 10 st anställda. Genom detta förvärv breddades verksamheten med produktionsmetoder utöver den traditionella formgjutningen. Så kallad ”Ribbon-Flow” för polyuretan beläggning av stora industrivalsar, sprutbeläggning av polyuretan samt formsprutning av TPU (termoplastisk polyuretan).

År 2004 förvärvades ytterligare ett företag som sprutade polyuretan, Interpur AB. Företaget var verksamt i Mariestad och integrerades i våra egna lokaler.

År 2007 förvärvades Trekollan AB i Traryd med en omsättning på 22M med 20 st anställda. Genom detta förvärv fick vi tillgång till att producera Vulkollan® genom licens av BaySystems® samt det egna varumärket Trekollan®. Bolaget Trekollan AB grundades 1993 men har sina rötter i Trelleborg-koncernen. Årsskiftet 2010/11 integrerades Trekollan AB i UW-ELAST AB och idag drivs verksamheten i Traryd som en ren produktionsenhet.

Idag är UW-ELAST:s produktsortiment kraftigt utökat och leveranser sker till en mängd av Skandinaviens stora ledande företag. Vår inriktning är att med högsta tänkbara service och kvalité ge våra kunder den tekniskt och totalekonomiskt bästa lösningen genom mycket god kunskap inom konstruktion, beräkning och materialval.